Acceptance and Commitment Therapy

In het leven heeft iedereen wel eens te maken met hindernissen en obstakels. Een hindernis is een barrière. Een obstakel bemoeilijkt dat wat je wilt doen. Hierdoor komen nare gedachten en emoties op, die vervelend aanvoelen en waar je last van kunt hebben. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leert jou om op een flexibele manier om te gaan met die hindernissen en obstakels, zodat je je kunt focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn.

ACT helpt jou om je mentaal sterker te voelen. Met (mindfulness)oefeningen train je je geest om flexibeler te denken, zodat je makkelijker om de hindernissen en obstakels heen beweegt. Dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet meer zijn. Maar jij kunt er wel veel beter mee omgaan.

En vervelende gedachten of emoties? Die leer je meer van een afstand te bekijken, zodat jij weer aan het roer staat.

Met ACT leer je zes vaardigheden aan voor je gereedschapskist, zodat je flexibel leert omgaan met de hindernissen en obstakels:

 • In het hier & nu zijn. Hierdoor blijf je niet nadenken over wat er misging in het verleden. Of maak je je zorgen over wat er in de toekomst kan gebeuren. Je bent gewoon aanwezig in wat er nú gebeurt.
 • Meer afstand nemen van je gedachten. Vaak nemen we onze gedachten veel te serieus. Maar gedachten zijn ook maar gedachten; niet meer en niet minder. Je bent niet wat je denkt.
 • Accepteren wat er gebeurt, wat je voelt en wat je denkt. Vervelende gebeurtenissen, verdrietige of angstige gevoelens, lastige gedachten: ze zullen er altijd zijn en je hebt er niet altijd controle over. Dus dan kun je ze beter een plekje geven.
 • Écht naar jezelf kijken. Vaak vertellen we verhalen over onszelf. Wie we zijn, wat we kunnen en wat we niet kunnen. Dit is ons zelfbeeld. Maar misschien klopt dat zelfbeeld helemaal niet (meer). Je observeert en kijkt met afstand naar je zelf(beeld).
 • Waarden: wat vind je echt belangrijk in het leven? Als je dat weet, is het veel gemakkelijker om daarop te focussen.
 • In actie komen. Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je stappen nemen om daar te komen. En leiden problemen, gedachten en gevoelens je veel minder af. 


 • Je kunt beter omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens. Dat geeft ruimte in je hoofd en versterkt jouw zelfvertrouwen.
 • Obstakels en hindernissen brengen je niet meer van de wijs. Je leert accepteren dat ze er zijn en je veerkracht groeit.
 • Je kunt beter omgaan met (onverwachte) veranderingen en dat geeft rust.
 • Je weet wat je belangrijk vindt in het leven en probeert daarnaar te leven. En die focus, dat voelt goed.
 • Je houdt meer energie over voor leuke dingen!

Bij ACT ga je concreet oefenen om jouw gereedschapskist te vullen met deze vaardigheden. Alles wat je bij mij leert, kun je thuis ook oefenen. En zoals voor de meeste dingen geldt: hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.

We bekijken samen of ACT bij jou past.