Cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragstherapie (CGT) leer je hoe je grip krijgt op je gedachten en je gedrag, waardoor je je gevoelens kunt beïnvloeden.

Volgens CGT zijn het namelijk niet de gebeurtenissen in de buitenwereld waardoor je je bijvoorbeeld somber, verdrietig of vervelend voelt. CGT gaat ervan uit dat je gevoel wordt beïnvloed door ‘de bril’ die jij op hebt en waarmee je naar deze gebeurtenissen kijkt. Is dat een sombere of verdrietige bril? Dan kijk je vaak ook op die manier naar wat er om je heen gebeurt.

Wanneer je met een andere bril leert kijken, ervaar je de wereld om je heen ook heel anders. Zo krijg je grip op (negatieve) gedachten, op je eigen gedrag en leer je objectiever te kijken naar je eigen gevoelens. En dat voelt vaak een stuk beter!

CGT is een therapievorm die op het heden en op de toekomst is gericht. Samen werken we toe naar een situatie waarin jij vanaf een afstand je eigen gedachten kunt beoordelen en realistisch naar een gebeurtenis kunt kijken. Zonder dat je gedachten met je op de loop gaan.

Ik gebruik deze therapie ook bij angst voor de tandarts. We oefenen met wat je kunt doen waardoor jij weer aan het roer staat van je eigen gedrag. Met exposure-oefeningen (blootstelling) gaan we de angst geleidelijk aan onderzoeken en uitdoven.

CGT is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Het is een actieve behandeling: ik werk veel met oefeningen en geef soms huiswerkopdrachten.  

Cognitieve therapie gaat ervan uit dat jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt. Bijvoorbeeld verdrietig, angstig, somber of onzeker.

Samen onderzoeken we wat jij van binnen denkt: misschien ben je je niet eens bewust van alle gedachten die jou ‘aansturen’. Daarna gaan we kijken of die gedachten wel realistisch zijn. Kloppen ze met de werkelijkheid? Zijn ze écht waar of zijn ze misschien gevormd door iets wat jij eerder hebt meegemaakt?

Vervolgens zorgen we voor een manier van denken die jou gaat helpen om meer realistische en positievere gedachten te hebben. Zo word je weer de baas over je eigen gedachten en gevoelens.

Gedragstherapie richt zich op het veranderen van je gedrag. Want hoe je je gedraagt, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt.

Ben je bijvoorbeeld ergens bang voor? En vermijd je daarom die situatie? Dan lijkt dit op de korte termijn misschien – even – te helpen. Maar uiteindelijk wordt de angst steeds groter. En voel jij je steeds meer beperkt omdat je dingen niet meer wilt of durft te doen.

Samen gaan we eerst kijken naar je gedrag: welk gedrag is niet helpend voor jou? En op welke momenten pas jij dat gedrag toe? We kijken - én oefenen – welk gedrag je beter kunt inzetten. Hierdoor bereik je niet alleen wat je wilt bereiken en durf je niet alleen te doen wat je wilt doen; maar voel je je ook beter en zelfverzekerder.

CGT leert je met behulp van oefeningen hoe je positief kunt denken. Het leert je hoe je je gedrag kunt aanpassen zodat het jou verder helpt. Je wordt weer de baas over je gedachten en je gedrag waardoor je je beter en sterker voelt!

Samen bekijken we tijdens de kennismaking of CGT als behandelvorm bij jou past.