Therapieochtend

Veel mensen voelen zich bang bij de tandarts. Een veel voorkomende angst is naaldfobie. Soms is dit een reactie op een nare ervaring en soms is een angstige aanleg hierop van invloed. Vaak ontstaat de angst voor de tandarts na een negatieve, pijnlijke ervaring zoals het ondergaan van een behandeling bij een tandarts of de negenjaarsprik. De angst kan tevens overgedragen zijn door het zien van bange ouders/verzorgers of door het horen van enge verhalen. Door de angst lukt het vaak niet meer om een reguliere controle of behandeling te ondergaan.

Kinderen, jongeren en volwassenen die bang zijn bij de tandarts.

80% van de nederlanders is wel eens bang bij de tandarts. Een veel voorkomende angst is naaldfobie. Een aanleg voor angst kan hierbij van invloed zijn. Vaak ontstaat de angst voor de tandarts echter na een negatieve, pijnlijke ervaring zoals het ondergaan van een behandeling bij een tandarts of de negenjaarsprik. De angst kan tevens overgedragen zijn door het zien van bange ouders/verzorgers of door het horen van enge verhalen. Door de angst lukt het vaak niet meer om een reguliere controle of behandeling te ondergaan.

In een eerste contact staan we stil bij de klachten. Om een volledig beeld te krijgen van het algemeen functioneren is er tijdens het gesprek ook aandacht voor de dagelijkse bezigheden. Aan het einde van het gesprek maken we samen een plan voor behandeling.

Cognitieve gedragstherapie en Eye Movement Desensitization and Reprocessing zijn middelen die ik kan toepassen in mijn behandelingen. Deze behandelmethodes worden toegespitst op de hulpvraag en persoonlijke mogelijkheden.

Een eerste stap is vaak Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. Deze behandeling kan het nare gevoel dat gekoppeld is aan een traumatische herinnering of rampgedachte, opruimen.

Daarna stellen we een stappenplan op waarin we in kleine stappen toewerken naar het einddoel. Tijdens het plan worden cognitief gedragstherapeutische technieken toegepast. We oefenen passende vaardigheden, zodat er weer grip wordt ervaren op eigen gedrag.

Tijdens het laatste contact ga ik mee naar de tandarts voor een (proef)behandeling. Ik zal een coachende rol aannemen en je helpen om het geleerde toe te passen, zodat je een goede ervaring opdoet bij de tandarts.

Hanna Pasanea

GZ-psycholoog

Nadine Rhoen

GZ-psycholoog

Eefje Becker

Orthopedagoog

Anouk van Kesteren

GZ-psycholoog

Lotte van Wilderen

GZ-psycholoog

Roxanne Hosemans

GZ-psycholoog

Anne-Minke Mulder

Orthopedagoog

Roos Brunsmann

GZ-psycholoog

Carolien Koenen

GZ-psycholoog